Jaarverslag 2020

Het jaar 2020 werd traditiegetrouw ingeluid met een nieuwjaarsreceptie in de kantine.

Op 2 februari organiseerde het bestuur een gezellige vrijwilligerslunch. Onze vereniging draait op de inzet van vrijwilligers, waarbij alle beetjes helpen. Een goede reden dus om iedereen even in het zonnetje te zetten.

Op 28 februari werd de algemene ledenvergadering gehouden. Hier waren weinig bijzonderheden. Wel zijn Cora, Peter en Willem-Jan herkozen. Na afloop vertelde Linda van Gorkum over haar avontuur tijdens de Mongol Derby, die zij gereden heeft voor een goed doel.

We hadden een mooie agenda in petto voor 2020, maar ja, toen kwam corona… Op 14 maart ging de kantine dicht, maar konden de lessen nog doorgaan. Maar twee dagen later bleek dat lessen niet door mochten gaan. Op 1 mei zijn we weer gestart met de jeugdlessen en op 11 mei met alle lessen. Op 1 juni kon de kantine weer open. Vanaf 1 juli waren wedstrijden weer toegestaan. Op 1 oktober moest de kantine weer gesloten worden. Tussen 4 en 18 november mochten we met maximaal twee personen in de les. De laatste twee weken van het jaar konden we niet lessen.

Veel kon dus niet doorgaan, maar we konden in ieder geval altijd onze paarden blijven verzorgen en beweging blijven geven. Enkele leden zijn besmet geraakt, maar bij het bestuur is niet bekend dat leden ernstig ziek zijn geworden.

Op 24 april kreeg onze oud-voorzitter en erelid Martin Luijk thuis een lintje van de burgemeester. Met twee Friese paarden erbij, waaronder zijn eigen paard, en ook de verenigingsvaandels werd het toch nog een feestelijk gebeuren.

Het ruiterkamp zou weer bij Human&Horse in Kootwijkerbroek zijn, maar de verhuurders zagen het niet zitten met alle geldende regels. Volgend jaar weer een nieuwe kans. De leiding heeft toen een minikamp georganiseerd op het verenigingsterrein, zodat de kinderen toch nog een paar leuke dagen konden hebben.

De onderlinge wedstrijd op 29 augustus is wel doorgegaan. Het was een geslaagde dag met dressuur, spelletje en vaardigheid. De inschrijving was gratis, als een kleine tegemoetkoming in deze rare tijd.

Op 5 september is een KNHS-wedstrijd georganiseerd.

Op 12 september is een ministreek gehouden. Zoals de bedoeling was waren we met weinig deelnemers en alleen eigen leden. Maar het was een leuke wedstrijd.

Diverse werkavonden zijn gehouden.

Het bestuur vergaderde dit jaar meestal op afstand door middel van telefoon, whatsapp, skype, zoom. Soms met dat allemaal tegelijk, want het ging zelden helemaal vanzelf.

Zonder wedstrijden en kantineopbrengsten is het niet echt een goed financieel jaar voor de vereniging. Maar we hebben 3000,- euro overheidssteun aangevraagd en gekregen. En het Verboom-fonds kwam met een spontane gift van 2000,-. Hierdoor blijft de financiële schade beperkt.

Conclusie: voor De Bosgouwruiters was 2020 waarin de gezelligheid, het onderlinge contact en het verenigingsgevoel het te verduren kreeg. Maar in vergelijking met veel andere sporten hebben wij nog redelijk door kunnen draaien. We verlangen weer naar ‘normaal’, hopelijk brengt het nieuwe jaar ons dat.